E-mail Jelszó

A digitális fotó és előzményei - technika történet évszámokban

1826 Joseph Nicéphore Niépce (1765 –1833) francia feltaláló első próbálkozásainak eredményeképp elkészítette azt a fényképet a dolgozószobája ablakából, ami mai a napig fennmaradt legrégebbi fekete-fehér felvétel (néhány korábban készült képe megsemmisült)

1839. Robert Hinnieser Cornelius (1809–1893) philadelphiai vegyészmester elkészítette a világ első portréfotóját

1861 – James Clerk Maxwell (1831–1879) skót matematikus-fizikus elkészítette az első színes fotográfiát egy tarka szövet szalagról.

1887 – Az Eastman Kodak vállalat a világon először forgalomba hozta a ma is használatos celluloid alapú filmet.

1900 A Kodak piacra dobta az általa kifejlesztett filmet használó „egydolláros” Brownie kamerát, .amelyből később 25 millió darabot adtak el. Ezzel elérhetővé vált az átlagemberek számára is a fényképezést.

1922. Megindul a termelés a Kodak hazai gyárában Vácon

1935 A Kodak elkezdi árulni az első színes filmet, a KodaChrome-ot

1936 Megjelenik a boltokban az első házi használatra szánt, mozgóképet rögzítő kamera: a Cine-Kodak

1947 A Kodaktól megvett Váci gyár FORTE Fotokémiai Ipar Rt., majd 1948tól, az államosítás után Forte Fotokémiai Ipar Vállalat néven folytatja működését.

1957 –Russell Kirsch (U.S. National Bureau of Standards) szkenneléssel elkészíti az első digitalizált fényképet

1957 A Forte gyárában színes filmet kezdtek üzemszerűen gyártani

1969-ben Willard Boyle és George Smith a AT&T Bell Labsnál kifejleszti a CCD (Charge-coupled Device) elektronikus modult, amely azóta is alapja a képek digitalizálásának. 2009-ben ezért megosztott fizikai Nobel-díjat kaptak.

1973 AT&T Bell Laboratories a előállította a világ első digitális fényképezőgépét

1986 Az Aldus Corporation létrehozza a képolvasók az eredetileg digitális fájlformátumaként használt: Tagged Image File Format (TIFF) szabványt. Később rengeteg új változata jött létre, amely egyszerre tárolhat veszteséggel vagy anélkül tömörített képeket és metaadatokat.

1988 Megszületett a Fuji DS-1P , Az első fényképezőgép, mely számítógépes fájl formátumban rögzítette a képeket.

1992. A Joint Photographic Experts Group létrehozza a saját nevére utaló JPEG szabvány első változatát, amely számítógépes állóképek veszteséges tömörítési eljárására szolgál. Manapság ez a legelterjedtebb kép tárolási fájlformátum.

1994 „IPTC Information Interchange Model” néven az Adobe Systems képszerkesztő programokat készítő szoftvercég a képekbe integrálhatóvá tette azokat az ún. metaadatokat, amelyeket a világ legjelentősebb hírügynökségeit tömörítő International Press Telecommunications Council (IPTC) tagjai használtak már az 1970-es évektől kezdve. Ezek az adatok a képek kategorizálásával lehetővé teszik azok könnyű visszakereshetőségét.

1994-ben és 1997-ben megvalósított privatizáció során a munkavállalók és a menedzsment a Forte részvények mintegy 80%-át vásárolta meg.

1997 Phillipe Kahn francia feltaláló megépítette az első telefonba integrált digitális kamerát

1998A Japan Electronic Industries Development Association (JEIDA) hozta létre-ban. Létrehozza az EXIF (Exchangeable Image File format) specifikációt, amely lehetővé teszi a kép legfontosabb technikai adatainak (készítés időpontja, fényképezőgép típusa, stb.) tárolását a képfájlban

2000 Japánban kereskedelmi forgalomba kerül az első kamerával egybeépített mobiltelefon (Sharp J-SH04 110,000-pixel) amely egyben az első színes kijelzővel ellátott készülék is volt (256-color display)

2003-ban a Kodak végleg leállt az analóg fényképezőgépek gyártásával (13 gyárát zártak be és 47 ezer embert bocsátottak el). Ezzel egyidőben megkezdték az áttérést a nyomtatók és festékpatronok gyártására, amelyben azonban nem tudta beérni piaci vetélytársait.

2007 Versenytársai után a Forte is csődbe megy

2008 február A Polaroid cég leállítja az úgynevezett instant filmek gyártását

2009 Leáll a legismertebb hagyományos negatív film (Kodachrome, melyet 1935-től forgalmaztak) gyártása

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

Küldj 1 képet! Digitális fotópályázat mezőgazdaságunk közelmúltjáról

Olvasnivaló

Fórum - Kérdésed van? Itt felteheted!