E-mail Jelszó

Küldj 1 képet! Digitális fotópályázat mezőgazdaságunk közelmúltjáról

Emlékszel még, hol és mikor készült az az érdekes kép a szüleidről, nagyszüleidről? Van olyan fotó a családi albumban, amelyhez kedves emlékek fűznek, és szívesen megosztanád másokkal? Segíts gyarapítani az emlékezetünket! Töltsd fel a képet, és nyerj!
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az 1896. évi alapításától kezdődően egészen napjainkig gyűjti a magyar mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakat, emlékeket, dokumentációt, iratanyagot, fényképeket. Most a magyar mezőgazdasággal kapcsolatos fotódokumentáció kibővítése, teljesebbé tétele érdekében digitális fotópályázatot hirdetünk azok számára, akik rendelkeznek 20. századi (elsősorban az 50-es, 60-as évekből származó) mezőgazdasági témájú fényképekkel.
A vidéki családok életéből, háztáji gazdaságok mindennapjaiból származó felvételek mellett szívesen várunk az agrár-szakmákban tevékenykedőktől is fényképeket, melyek a magyar mezőgazdaság különféle területeit mutatják be, többek között a következő témákban:

 • Mezőgazdasági munkák, termények betakarítása, feldolgozása, hasznosítása
 • Kalákában, családi, baráti közösségekben végzett tevékenységek (pl. szüret, disznóvágás)
 • Termények tárolására, állattartásra használt épületek, építmények
 • Munka- és szállítóeszközök, vásárok, piacozás illetve termék- és terménybemutatók
 • Fényképek állatokról (pl. magyar őshonos állatfajták)
 • Erdészet, vadgazdálkodás, vadászat, halászat, horgászat
 • Mezőgazdasággal kapcsolatos műhelyek (pl. kádár), üzemek (pl. hús- és tejfeldolgozás)
 • Egykori mezőgazdasági képzések, bemutatók, vizsgák alkalmával készült képek

Hogyan használható a honlap?

A képeket kategóriákba soroltuk, hogy könnyen böngészhetőek legyenek. Regisztrálj, csak négy kattintás, és máris értékelheted mások fotóit, elmondhatod róluk a véleményedet, vagy kiegészítheted őket új információkkal! Kvíz játékunkkal tudásod tesztelheted, miközben érdekes ismeretekkel gyarapodsz!

Hogyan küldhetsz be képeket?

Mielőtt feltöltenéd a digitalizált fényképeidet, néhány adattal ki kell egészítened a regisztrációdat. Ezt csak egyszer kell megtenned, és nagyban segíted vele a munkánkat. Ha bejelentkeztél, az új oldalon választhatod ki és töltheted fel a számítógépedről a fényképeket.

Mi történik a beküldött képeiddel?

Bárki feltöltheti saját készítésű vagy tulajdonában levő, jogtiszta fényképeit, melyek így a nagyközönség számára is láthatóvá és értékelhetővé válnak. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt képek bekerülhetnek a múzeum hivatalos fotógyűjteményébe is, melyről a tulajdonosának külön értesítést küldünk.

 A digitális fotópályázatra érkezett képeket az oldal látogatói értékelhetik, illetve a pályázat lezárultával (2012. június 3.) a szakmai zsűrink díjazza. Az első három helyezett és a közönségdíjas nyereményben részesül! Eredményhirdetés a honlapon 2012. június 8-án!

Pályázati feltételek:

A fotópályázaton bárki indulhat saját készítésű vagy tulajdonában levő, jogtiszta fotókkal. A fényképeket minden esetben digitális változatban kérjük, a www.kuldj1kepet.hu oldalra való feltöltéssel. Az eredeti papírképeket, negatívokat, kérjük, ne küldjétek be! Aki nem rendelkezik képolvasóval (scanner), javasoljuk, hogy forduljon segítségért a könyvtárakhoz, iskolákhoz vagy kisebb településeken az E-Magyarország pontokhoz, Integrált Közösségi Szolgáltató terekhez!

Ha úgy gondolod, hogy különösen értékes fotóid vannak, de nem tudod megoldani a digitalizálást, akkor keress meg bennünket a kuldj1kepet@mmgm.hu címen. A képeken alkalmazott utómunkálatok csak technikai jellegűek lehetnek (pl. szélek levágása, színkorrekció, kontraszt, fényerő), de a kép tartalmán változtatni nem lehet. Montázs, fiktív vagy retusált kép a pályázaton nem indulhat.

A képek beküldésével egyidejűleg a pályázó nyilatkozik a szerzői jog birtoklásáról és arról, hogy hozzájárul, hogy a képet/képeket a múzeum tudományos és közművelődési tevékenysége során felhasználhassa, online felületein, kiadványain megjelentethesse.

Technikai paraméterek:

 • A pályázatra szánt felvételek lehetnek színesek vagy fekete-fehérek. Lehetőség szerint jó minőségű, nagyobb felbontású képeket várunk.
 • Minimum felbontás: 600×800 képpont (más képarány esetén, kérjük, a rövidebb oldal is legyen legalább 600 képpont)
 • Maximum méret: 15 MB
 • Fájltípusok: jpg, gif vagy png (A minél jobb minőség elérésének céljából kérjük, a lehető legkisebb tömörítési veszteséget állítsátok be!)

A beküldhető képek száma nincs maximálva, de mindenkit arra kérünk, hogy több képet ugyanazzal a témával, helyszínnel csak akkor töltsön fel, ha mindegyik külön egyedi érdekességgel bír!

Díjazás:
1. díj:
Hétvégi nyaralás Keszthelyen a Georgikon Majormúzeum vendégszobájában 2-3 fő részére, önellátással
2. díj: Belépőjegy 2 fő részére a júniusi Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatra
3. díj: Könyvjutalom
Közönségdíj: Belépőjegy az őszi Márton-napi családi rendezvényünkre

A fotók feltöltésének határideje: 2012. június 3. (vasárnap)
Eredményhirdetés: 2012. június 8. (péntek)

A díjak ünnepélyes átadása: 2012. június 16-án (szombat), a Múzeumok Éjszakáján
(Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár)

Ha kérdésed van írj a kuldj1kepet@mmgm.hu címre!

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

Küldj 1 képet! Digitális fotópályázat mezőgazdaságunk közelmúltjáról

Olvasnivaló

Fórum - Kérdésed van? Itt felteheted!