E-mail Jelszó

Felső pincék

Kategória:     Beküldte:

Felső pincék

Készítette:     Készült:     Helyszín:


A károlyfalvi 3 pincesor közül a Felső pincék egy részlete 2006 telén. A legtöbb pincét még a 19. században ásták, vagy még azelőtt. 1944-ben a front napjai alatt itt bújtak el a falu lakói, messziről nam látható az árokban lévő, fákkal benőtt pincesor.

Értékeld a fotót!

4.3 pont

 

 

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2012-06-13 23:41:03   

Karajz Antal (nagybátyám) mondta 1944 decemberéről: "Hát mi is úgy voltunk akkor, hogy a pincékbe jártunk, ott aludtunk a pincékbe. A mi pincénkben is volt vagy hat család. Én anyámmal itthon szoktam maradni, mert a mamám főzött, aztán vittük ki a kaját a pincékhez a többieknek, akik ott voltak elmenekülve. Amikor nagy tűz volt, nagyon támadtak, bebújtunk a sarokba anyámmal, a vaságyat magunk elibe húztuk. Hát éjszakára mi is kimentünk mindig. Az biztonságosabb volt. A pincesor olyan volt, hogy ott nem látszott ki semmi. El volt terítve falombbal. A Rendes Marci bácsi, aki itt lakott hátul, ő vadász is volt meg vadőr, felment itt az udvarban a pince tetejére, mikor jöttek a ruszki repülők a sztálin-gyertyákkal, dobálták a bombákat, meg lőttek is a repülőgépből, oszt azt mondja: majd én szólok, mikor menjünk. Összekötötték a dunnákat, hogy irány a pincébe. Az öreg addig állt, míg a kalapot lelőtték a fejéről, akkor mondja: Na most már menjünk, gyorsan menjünk! A pince alja meg volt terítve szalmával jó vastagon, ott feküdtünk sorban. Ez nem sokáig tartott, ez az átmenet, amíg itt lőttek minket, meg innen lőttek oda. 44 december elején még két hétig se tartott, mert aztán jöttek a románok a Ronyván meg amott a Bodrogon. Akkor zajlott a jég, nem tudtak olyan gyorsan átjönni ide, mint ahogy ők elképzelték. Amikor jöttek át itt a dombon, a Hiblin, fehér volt a dombtető, csak úgy ömlöttek befelé a faluba, lóháton is, gyalog is, mindenféleképpen, úgy jöttek, özönlöttek. Akkor jöttek ki a pincesorra. Némelyik ajtó be volt csukva, ott kilőtték a zárat. A hordókba azt hitték, hogy bor lesz, de sok boroshordót teletöltöttek búzával. Belelőttek a hordóba, oszt csak egy kis búza jött ki. Milyen mérgesek voltak azok a románok, azt hitték, bor van benne, oszt csak búza volt. " in.: http://karolyfalva.freeweb.hu/emlekezes/karajz_antal.htm
Szól egy kis anekdota a másik nagyapám testvéréről, Rózi néniről is, aki ahogy jöttek a katonák már a pincesorra, kiment eléjük: "Isten hozta, kedves ruszki!" - mire a katona: "Nem ruszki, romanszki!"

Küldj 1 képet! Digitális fotópályázat mezőgazdaságunk közelmúltjáról

Olvasnivaló

Fórum - Kérdésed van? Itt felteheted!


Cséplés

A díjazott kakas

Napraforgó szárból...

teszt

Kolping forras