E-mail Jelszó

Mindent tudni akarok!

Olyan felvetések, kérdések helye, amelyek nem egy konkrét képpel kapcsolatosak.

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólás előtt be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkra, kattints ide!

 

ezt írta: 2012-04-01 22:01:55   

Helló! Hogyan kell értékelni egy képet?

ezt írta: 2012-04-02 14:20:53   

Mi az a "pampuska"?

ezt írta: 2012-05-03 16:30:23   

Egy képet a bejelentkezett felhasználó egyszer értékelhet, a kép alatt megjelenő mancsokra való kattintással. A legalacsonyabb adható pontszám 0,5. A legmagasabb 5. Az eddig leadott szavazatok átlaga látható a mancsok mellett. Az a kép nyeri a közönségdíjat, amelyik a legjobb átlagot éri el 2012. június 3.-ig.

ezt írta: 2012-05-10 10:49:07   

Azt találtam az olvasnivalóban a "A digitális fotó és előzményei - technika történet évszámokban" c. cikkben, hogy a világ első, a mai napig fent maradt fényképét Joseph Nicéphore Niépce készítette 1826-ban. Azt tudjuk, hogy az első magyar fénykép mikor készült, és mi van rajta?Az első magyar fénykép az első magyar dagerrotípia?

ezt írta: 2012-06-01 16:44:58   

Hogyan tudom egy feltöltött kép témáját módositani? A nyertes képeket ezen az oldalon közlik le, vagy csak e-mail-ben kapnak/kaptak értesítést?

ezt írta: 2012-07-19 15:05:44   

Kedves Ákos! A nyertesek listája a http://kuldj1kepet.hu/palyazz-es-nyerj oldalon is olvasható, emellett emialben is kiment az értesítés. Üdvözlettel: Admin

ezt írta: 2012-07-19 16:06:08   

Pampuska=Fánk

Fánknak több neve is van: A Székelyföldön pánkónak hívják, ami erdélyi szász eredetű szó. A Pfannkuchen (pankox, pankoh) formákból származik. Így nevezik német nyelvterületen a serpenyőben sült tésztákat. A Dunántúl néhány településén is használják a pánkót, itt a bukovinai székelyek terjesztették el. Baranya néhány községében viszont huppancs a fánk neve, Borsodban és a Bodrogközben krepli, a Felvidék némely helyén siska, a palócoknál pedig pampuska.

Közeli rokona néki a kanállal szaggatott cseh fánk, a talkedli, valamint a derelyevágóval szabott forgácsfánk, más néven csöröge vagy herőce. Az egymásra rakott, bevagdalt fánktésztából készül a fahéjas rózsafánk. A régi szakácskönyvekben olvashatunk tölcséres fánkról, főkötős fánkról, mozsárfánkról, süvegfánkról, tolyófánkról is. Az újabban Amerikából átszármazott lyukas donut is a fánkcsalád tagja.

Itt jegyezzük meg, hogy nem a formája teszi a fánkot. Lehet gömbölyű, vagy laposabb, lehet a közepén mélyedés a lekvár számára, sőt egészen lyukas is lehet. Az utóbbi forma onnan ered, hogy egy időben farudakra húzva árusították ezeket a süteményeket.

Küldj 1 képet! Digitális fotópályázat mezőgazdaságunk közelmúltjáról

Olvasnivaló

Fórum - Kérdésed van? Itt felteheted!